Cykl spotkań z ludźmi z pasją rozpoczęliśmy od rozmowy z zawodową kucharką p. Małgosią z Pizzerii Na Madalinie. Było to przeżycie niezwykle miłe, inspirujące oraz przepełnione zapachami i pysznymi smakami, gdyż zakończyło się degustacją
A z czym należy się liczyć wybierając taki zawód?
– to praca na pełnych obrotach, w pozycji stojącej,
– głównym zadaniem jest realizowanie zamówień klientów,
– należy dbać o czystość miejsca pracy,
– podnosić swoje kwalifikacje,
– ważna jest odporność na stres, oceny i presję czasu,
– możliwe są wielogodzinne zmiany i bardzo wczesne godziny pobudki.
Aby zostać kucharką/ kucharzem trzeba ukończyć odpowiednią szkołę. Można wybrać szkołę branżową I stopnia czy technikum gastronomiczne. Oczywiście można podjąć studia związane z tym tematem oraz brać udział w różnorodnych szkoleniach i kursach
Nastolatki zapoznały się z zasadami obowiązującymi w kuchni, różnymi ciekawostkami, które p. Małgosia zebrała przez lata doświadczenia, różnymi przepisami i zasadami układania zastawy oraz sztućców na stole. Na zakończenie wszyscy mogli spróbować zrobionych wspólnie sałatek oraz pizzę.
To było przepyszne popołudnie
Serdecznie dziękujemy za gościnę p. Małgosi z Pizzeria na Madalinie
Na pewno tu wrócimy
„Niezwykłe pomysły na rodzinne problemy” – zadanie dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego.
„Przedstawione treści wyrażają poglądy realizatora Projektu i nie
muszą odzwierciedlać oficjalnego stanowiska Samorządu Województwa Wielkopolskiego”.