Jedna z naszych mam w ramach wolontariatu rodzinnego poprowadziła dziś niesamowicie kreatywne warsztaty kulinarne. Na początku wszyscy zostali zapoznani z podstawowymi urządzeniami, które w kuchni są nieodzowne, tzn.: rozdrabnicz, mikser, blender. Dowiedzieli się wiele na temat zdrowej diety, wartości odżywczych orzechów, ziaren, owoców. Następnie pod czujnym okiem prowadzącej, w bezpieczny i swobodny sposób, mogli w praktyce przekonać się, że zdrowe przekąski są smaczne i sycące. Wykonali:
– masło orzechowe,
– masło pistacjowe,
– masę z daktyli i kakao,
– granolę z różnymi ziarnami,
– sałatkę owocową,
– mus z mango i brzoskwiń,
– mus z kiwi i jabłka,
– koktajl owocowy: jabłko, banan, truskawka,
oraz różnego rodzaju kulki energii. Ich skład był naprawdę urozmaicony. Wszystko zależało od inwecji twórcy. Powstały kulki z suszonych śliwek, płatków owsianych i masy daktylowej oraz cynamonu, kulki z masła archaidowego, wiórek kokosowych, kulki z masła z nerkowców oraz masy daktylowej, obtoczone płatkami owsianymi.
Granola piekła się przez niemal całe zajęcia i uwierzcie, że warto było czekać!
Do robienia kulek przyłączyły się też najmłodsze dzieci, które nadawały się potem tylko do kąpieli!
Projekt „Razem można więcej” jest dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego.
„Przedstawione treści wyrażają poglądy realizatora Projektu i nie
muszą odzwierciedlać oficjalnego stanowiska Samorządu Województwa Wielkopolskiego”.