W związku z tym, że bardzo zależy nam na propagowaniu zdrowego odżywiania się, zamieszczamy kilka ciekawych przepisów z wczorajszych zajęć. Wszystkie propozycje są naprawdę proste do zrobienia, bogate w odżywcze składniki a co ważne, po prostu przepyszne
1. Żeby zrobić masło orzechowe wystarczy po prostu potraktować rozdrabniaczem uprażone bez soli orzechy, pistacje czy migdały. Urządzenia należy używać z przerwami do czasu, gdy orzechy „puszczą” olej a potem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Należy dbać o to, aby nie przegrzać sprzętu kuchennego. Nam się to wczoraj niestety przytrafiło
2. Mus owocowy, to rozdrobnione, ulubione owoce, np. + , +, +
3. Granola – wymaga wymieszania odpowiednich składników, można wybrać to, co się lubi a następnie upiec. Nasza granola piekła się prawie całe zajęcia
Składniki:
2 szkl. płatków jęczmiennych (220 g), 2 szkl. płatków owsianych (220 g), 1/2 szkl. oliwy (110g),
1/2 szkl. soku jabłkowego (125 ml), 3 łyżki syropu klonowego (30 g), 1/4 szkl. rodzynek (35 g),1/4 szkl. migdałów (50 g), 1/4 szkl. ziaren słonecznika (25 g), 8 suszonych daktyli (40 g), 5 łuskanych orzechów włoskich (20 g),
2 łyżki wiórków kokosowych (12g), 1 łyżka nasion siemienia Inianego (10 g),
1/2 łyżeczki soli (3 g)
My dodaliśmy więcej soku jabłkowego i więcej syropu klonowego.
1. Orzechy i daktyle drobno posiekać. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Rodzynki i daktyle warto wcześniej krótko sparzyć, aby nadmiernie nie wyschły w trakcie pieczenia.
2. Oliwę połączyć z syropem
klonowym i sokiem z jabłek. Mieszaniną zalać suche składniki, dokładnie wymieszać.
3. Masę rozłożyć na blaszce
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 140°C. Po 20 min delikatnie przemieszać i piec jeszcze 40 min w temp. 120°C.
4. Wystudzoną granolę przełożyć do zamykanego pojemnika.
4. Kulki energii – to kulki, które można zrobić na bazie zblendowanych suszonych śliwek, daktyli, masła orzechowego. Wszystko zależy od smaku i inwencji twórczej
U nas było naprawdę różnorodnie Proponujemy podstawowe wersje, najbardziej uniwersalne.
Kulki śliwkowe z kakao i wiórkami kokosowymi.
Składniki:
suszone śliwki (200 g), 3 łyżki przesianego kakao (30 g), 3 łyżki wiórków kokosowych (18 g), 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (1 g), 2 łyżki zblendowanych daktyli lub syrop klonowy, aby dosłodzić nieco
1. Suszone śliwki zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 min.
2. Śliwki odcedzić, zostawiając wodę. Zmiksować ze szczyptą cynamonu.
3. Łyżeczką nabierać małe porcje masy i toczyć z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (aby całą kulkę można było włożyć do ust). Obtoczyć po kilka szt. w kakao i wiórkach kokosowych.
Można urozmaicić masę na kulki, dodając zblendowane orzechy, kakao, płatki owsiane bo do samej masy. A obtaczać w posiekanych orzechach, migdałach lub wybranych ziarnach
Smacznego!
Projekt „Razem można więcej!” został dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego.
„Przedstawione treści wyrażają poglądy realizatora Projektu i nie
muszą odzwierciedlać oficjalnego stanowiska Samorządu Województwa Wielkopolskiego”.